Onderhoudsdeskundige brandmeldinstallaties: hoe word ik dit?
Onderhoudsdeskundige brandmeldinstallaties, ook wel afgekort tot ODB, word je door de opleiding van SOBA succesvol af te ronden. Wist je al dat SOBA het grootste slagingspercentage heeft van Nederland? Onze missie is 'Opleiden voor een veiliger Nederland' en dat is misschien ook precies waar jij aan mee wilt werken. Door de opleiding ODB succesvol af te ronden, ben je in staat om de brandmeldinstallaties regulier te inspecteren, onderhouden en waar nodig reparaties uit te voeren. Maar over welke kennis moet je hiervoor beschikken? Hoe lang duurt de opleiding? En hoe zien de examens eruit? Als je de antwoorden wil krijgen op deze vragen, dan raden wij je zeker aan om dit artikel te lezen!
Inhoud van de opleiding
De opleiding ODB maakt jou als deelnemer bekend met de onderhoudswerkzaamheden zoals deze zijn vastgelegd in de NEN 2654-1. NEN is de afkorting van NEderlandse Norm, en de naam van Stichting Koninklijk Nederlands Normalisatie Instituut. Zij gaan over de vastgelegde afspraken met betrekking tot de veiligheid, kwaliteit, betrouwbaarheid en duurzaamheid van een product of dienst. In jouw geval, als toekomstig onderhoudsdeskundige brandmeldinstallaties, zal je je moeten houden aan de norm NEN 2654-1. Ken je deze nog niet? Geen probleem. Dat leer je in de opleiding ODB. Verder leer je in de opleiding alles wat je als onderhoudsdeskundige brandmeldinstallaties moet weten, zoals:
- Wet- en regelgeving;
- Projecteren van melders;
- Brand, rook en branddriehoek;
- Ongewenste en onechte brandmeldingen;
- Aanleg van kabels, ringleidingen en eisen van functiebehoud;
- Taken en verantwoordelijkheden van een onderhoudsdeskundige.
Samen zorgen wij ervoor dat je er klaar voor bent. En dit allemaal in zeven lesdagen.
ODB na zeven lesdagen
Er zijn voor deze opleiding zeven lesdagen gepland. Gedurende zeven weken krijg je les op één van onze locaties. De opleiding Onderhoudsdeskundige brandmeldinstallaties start op verschillende momenten op verschillende locaties. Houd deze startmomenten goed in de gaten. De lesdagen zullen starten om 09.00 uur en duren tot 15.30 uur.
Volg je de opleiding liever in de avond? Dan is de ODB-avondvariant iets voor jou. In plaats van zeven lesdagen heeft deze opleiding een duur van 14 avonden. Deze avonden starten om 18.30 uur en eindigen om 21.30 uur. Ook de avondvariant start op meerdere momenten op verschillende locaties.
Na het volgen van de lesdagen of –avonden ben je in staat het examen af te leggen.
Onderhoudsdeskundige brandmeldinstallaties examen afleggen
De opleiding kan bij Isac Examens worden afgesloten door het behalen van het examen. Wanneer je de opleiding ODB van SOBA al eens hebt gevolgd en je moet opnieuw examen doen, dan kun je je ook inschrijven voor een examentraining van één dag of de examentraining in de avond. Deze mogelijkheid is alleen voor de deelnemers die het onderdeel Open Vragen of de Case opdrachten opnieuw moeten doen.
Samen met SOBA maak je Nederland veiliger
Al meer dan 30 jaar zijn wij een begrip in de wereld van beveiliging en brandveiligheid. Als grootste partner in beveiliging en veiligheid helpen wij medewerkers zich continu te ontwikkelen en te laten groeien in hun vak. Maar dit kunnen wij natuurlijk niet alleen. Daarom zien wij jou graag starten met de opleiding tot onderhoudsdeskundige brandinstallaties.
Heb je nog vragen over de opleiding? Neem dan gerust contact met ons op.
Wanneer start jij?