« Terug

Meer kennis en meerwaarde in alarmcentrales door VoCA

24005_GABI KAT.jpg23 sep

Onlangs is Gabi toegetreden tot de docentenpool van SOBA. Ze begon haar loopbaan als beveiliger op Schiphol en met haar diploma Beveiliger Niveau 2 vond ze al snel een nieuwe uitdaging als alarmcentralist. In korte tijd groeide ze door naar de functie van 1e centralist. Inmiddels heeft Gabi meer dan 13 jaar ervaring in de fysieke beveiliging. Door haar jarenlange ervaring en haar natuurlijke manier van kennisoverdracht, wordt ze door collega's en vakgenoten vaak gezien als een mentor. Haar passie voor het vak toont ze ook in werkgroepen van het SVPB, waar ze onder andere meewerkt aan de examens van de BoCA (Basisopleiding Centralist Alarmcentrale).

Hoe ben je in de wereld van fysieke beveiliging terecht gekomen?
Eigenlijk vrijwel direct; ik wilde niet lang studeren, maar meteen werkzaam zijn. Ik kon bij Schiphol als beveiliger werken. Met mijn diploma Beveiliger Niveau 2 kon ik ook op de alarmcentrale werken. En dat werk achter de schermen gaf mij meteen veel meer voldoening.

Als alarmcentralist bel je de mensen (particulieren of bedrijven) bij een calamiteit. Bijvoorbeeld bij een inbraak in hun woning of bedrijfspand. Maar eigenlijk zitten ze nooit te wachten op een telefoontje bij een calamiteit, omdat het weekend is, of ze zijn op vakantie of ze slapen. Achteraf zijn ze wel altijd blij omdat wij als centralist veel logistieke taken kunnen oplossen en advies geven. Daar zie ik zelf ook altijd een leuke uitdaging; hoe breng je het nieuws over en hoe stel je de mensen gerust.

Wat is nodig om Alarmcentralist te worden?
Je hebt er natuurlijk specifieke vakkennis voor nodig; wetgeving, AVG, alarmbehandeling etc. Die kennis kun je opdoen bij de Basisopleiding Centralist Alarmcentrale (BoCA). Verder is een prettige telefoonstem wenselijk, want zoals ik eerder zei, is de eerste reactie van mensen wanneer je ze belt niet altijd direct positief, dus een zekere rust over kunnen brengen is wel een noodzakelijke soft-skill.

Wat was voor jou het moment en de aanleiding om te besluiten jouw kennis te willen overdragen als docent?
Nou… daar is niet echt specifiek een aanleiding toe geweest, maar is eigenlijk altijd een intrinsieke motivatie van mij. Ik deel mijn kennis gewoon graag en heb een hulpvaardige instelling. Daarom zit ik ook in de werkgroep van het SPVB waar ik me, samen met onder andere Wijnand van Loon van SOBA, mede bezig hou met de examens van BoCA om die up-to-date en relevant te houden. Toen Wijnand me de directe vraag stelde of ik interesse had om bij SOBA de opleiding BoCA te gaan verzorgen hoefde ik daar niet lang over na te denken, omdat het een logische stap was. De BoCA opleiding geef ik dan ook met veel plezier.

Hoe is vervolgens de VoCA opleiding tot stand gekomen?
Wijnand en ik hadden het al langere tijd over de noodzaak van een opleiding als VoCA. De BoCA opleiding is een heel goede start, maar in de praktijk blijkt dat mensen die alleen BoCA hebben gedaan vaak op termijn meer kennis en vaardigheden willen hebben.

Uiteindelijk hebben de onderwijskundigen van SOBA een dictaat opgesteld. Dit dictaat diende als raamwerk van de opleiding. Dat heb ik goed ingekeken en met mijn kennis uit de praktijk heb ik daar feedback en aanvullingen op gegeven.
Ook Niels Kolle (Docent BoCA) mag hierin zeker niet onvermeld blijven. Hij heeft een grote bijdrage geleverd met zijn kennis over wetgeving. Zo hebben we denk ik een heel waardevolle opleiding ontwikkeld. Ik kijk er samen met het team onwijs naar uit om deze nieuwe opleiding spoedig te gaan verzorgen.

Hoe zorgt de VoCA-opleiding ervoor dat cursisten optimaal voorbereid zijn op de steeds veranderende markt en de toenemende eisen binnen alarmcentrales?
De markt verandert continu. Daar dienen de cursisten van deze opleiding volledig in mee te kunnen gaan. Dat is uiteindelijk hún meerwaarde. Maar het is ook de meerwaarde en misschien zelfs noodzaak die de VoCA opleiding biedt. Zodat er in een alarmcentrale altijd minimaal 1 persoon is die adequaat en met de juiste kennis en vaardigheden de leiding neemt en snel de juiste beslissingen neemt.

Uiteindelijk heeft iedereen daar dan baat bij; de individuele alarmcentralist die óf zelf zijn/of haar vakbekwaamheid vergroot óf een teamleider krijgt met meer kennis. Plus natuurlijk de alarmcentrale die dan meer kennis in huis heeft.

Wanneer is voor jou de opleiding een succes?
Wanneer ik erin slaag om de cursisten meer in hun kracht te zetten, hen energieker te maken en hun groei te zien in kennis en beleving van het mooie beroep van alarmcentralist, dan is mijn missie geslaagd.

« Terug

Meer informatie

Heb je vragen over onze opleidingen of wil je een advies op maat? Stuur een mail naar info@soba.nl of neem contact op met één van onze opleidingsadviseurs. Wij helpen jou graag verder!

Bel 030 666 777 3