« Terug

Gert-Jan Ludden: “Crisisbeheersing vraagt om kennis én kennissen”

https___cdn-kiosk-api.telegraaf.nl_e5b17818-403c-11eb-aebe-02d2fb1aa1d7.jpg28 jan

Gert-Jan Ludden is mede-bedenker van de nieuwe Post-HBO opleiding Crisisbeheersing, oprichter-eigenaar van adviesbureau SVDC, auteur van diverse boeken, organisator van congressen en professioneel schaker. Crisisbeheersing en schaken hebben wat hem betreft grote gelijkenissen. Gert-Jan vergelijkt crisisbeheersing met de schaaksport: “In beide gevallen boek je de beste resultaten met een gedegen voorbereiding.”

Beheersing 

Hij schaakt sinds zijn zevende jaar, koos na de middelbare school voor de Koninklijke Militaire Academie in Breda en vervulde 22 jaar diverse operationele, leidinggevende en staffuncties binnen de Nederlandse krijgsmacht. In 1997 werd Gert-Jan wereldrecordhouder simultaan schaken, een prestatie die werd opgenomen in ‘The Guinness Book of Records’. Een jaar later, in 1998, besloot de crisisexpert het roer om te gooien en startte als adviseur bij PinPoint, een organisatie- en adviesbureau crisisbeheersing, rampenbestrijding en integrale veiligheid. Sinds 2012 runt hij een eigen adviesbureau genaamd SVDC, gespecialiseerd in crisisbeheersing. In 2022 start bij SOBA de Post-HBO opleiding Crisisbeheersing, die Gert-Jan samen met collega-expert Willem Leeuwenkamp ontwikkelde en waar beiden als vaste docenten aan verbonden zijn.  Een indrukwekkende hoeveelheid hoogtepunten. 

Vooruitdenken 

“Hoe moeilijker het wordt, hoe interessanter ik het vind. Zoals ze het bij Defensie ook wel zeggen: ‘waar anderen stoppen, gaan wij door.’ Ik heb altijd gevoel gehad voor sportiviteit, strategie en tactiek. De keuze voor de Koninklijke Militaire Academie was dan ook redelijk snel gemaakt. Net als in het simultaan schaken, ben ik het liefst op meerdere borden tegelijk aan het schaken en met verschillende tegenstanders tegelijk bezig. Zoveel elementen die tegelijkertijd en door elkaar heen lopen; dit vraagt om vooruitdenken, rekenen en proactief handelen. Met schaken speel ik om te winnen, maar net als bij iedere andere sport krijg je ook weleens de deksel op je neus. Dat betekent dat je ook moet kunnen incasseren. Bovendien speel je bij het schaken veelal met een klok, dus onder tijdsdruk. Dat brengt extra spanning met zich mee, iets wat in de crisisbeheersing ook altijd aanwezig is.” 

“Als je iets zelden doet, doe je het zelden goed. Daarom is adequate crisisbeheersing een kwestie van oefenen.”

Groen bloed 

“Dynamiek, leiderschap, het sportieve element: precies wat mij in de krijgsmacht zo aantrok. Maar uiteindelijk is de Nederlandse krijgsmacht aan enorme veranderingen onderhevig geweest, zoals het afschaffen van de opkomstplicht, de val van de muur en het einde van de Koude Oorlog. De krijgsmacht kreeg hierdoor een heel andere taakstelling en er werd drastisch gereorganiseerd. Dat waren intensieve ontwikkelingen, die samen met de vraag van een bureau om bij hen te komen werken, maakten dat ik rond mijn veertigste het roer omgooide. Ik werkte tot dat moment altijd binnen dezelfde cultuur, ook al had ik veel verschillende functies. Ik was nieuwsgierig naar een andere werkomgeving, een ander spanningsveld. In 1998 startte ik daarom bij PinPoint, een organisatie- en adviesbureau in crisisbeheersing, rampenbestrijding en integrale veiligheid. En nu, zoveel jaren verder, ben ik hier: bij de lancering van een Post-HBO opleiding crisisbeheersing op expertniveau.” 

Post-HBO Registeropleiding Crisisbeheersing 

“Net als bij schaken gaat het bij crisisbeheersing om creativiteit, snel inspelen op nieuwe situaties, het herkennen van patronen en vooruitdenken. Beide draaien om strategisch en tactisch denken en defensief en offensief optreden. Kortom: de tegenstander net iets slimmer af zijn. Om deze en andere toepasbare inzichten te delen met de huidige en toekomstige crisisexperts, heb ik met collega-deskundige Willem Leeuwenkamp de Post-HBO opleiding Crisisbeheersing ontwikkeld. Samen met SoSecure en een groot aantal gastsprekers biedt SOBA de opleiding vanaf 2022 tweemaal per jaar aan.” 

Meer informatie 

De opleiding biedt theorie en praktijkkennis en vormt oefening en toepassing in het adequaat anticiperen op (dreigende) crises. Gert-Jan: “Uiteindelijk is crisis kennis én kennissen. Je moet heel goed weten wie je kunt en moet inschakelen als de noodzaak daar is. Dat je je daarvan bewust bent en ermee geoefend hebt, is cruciaal om op het juiste moment ook daadwerkelijk adequaat te kunnen adviseren en handelen.” Meer informatie over de Post-HBO Registeropleiding Crisisbeheersing vind je hier

« Terug

Meer informatie

Heb je vragen over onze opleidingen of wil je een advies op maat? Stuur een mail naar info@soba.nl of neem contact op met één van onze opleidingsadviseurs. Wij helpen jou graag verder!

Bel 030 666 777 3