ISM: werken volgens vaste systematiek levert meer op
IRIS Security Management is een toonaangevende opleiding op MBO4-niveau die al meer dan 30 jaar wordt gegeven. De IRIS methodiek werkt volgens een vaste systematiek. Door het hanteren van het gestructureerde IRIS-risicomanagement systeem leer je risico’s beter in te schatten en de besluitvorming over veiligheidsrisico’s en -maatregelen te verbeteren. Aan het woord is Timo Veen, docent van deze opleiding.
Timo Veen werkt als zelfstandig adviseur en projectleider. Zijn persoonlijke drijfveer is ‘Hoe geef ik de wereld zo goed mogelijk door aan onze kinderen?’ Vandaar ook zijn passie voor energietransitie en duurzaamheid. Maar hoe beland je dan bij IRIS Security Management (ISM kort gezegd)? Dat is simpel geeft Timo aan: “Wanneer bedrijven en organisaties geen uitval, fraude of schade hebben, hebben zij geen afval en re-work en dat is erg duurzaam. Goed voor het milieu en goed voor de portemonnee.” Hij heeft in 2015 de ISM opleiding zelf gevolgd. Vanaf 2016 is hij als co-trainer aan de slag gegaan. En vanaf 2019 heeft hij zijn licentie als docent ISM.
Werken volgens vaste formule
Veen legt uit dat ISM werkt met een vaste formule: Effect = Kwaliteit x Acceptatie. De effectiviteit van beveiligingsmaatregelen heeft niet alleen te maken met de kwaliteit van die maatregelen, maar ook (misschien wel juist) met acceptatie en draagvlak daarvan. Kortom: er worden maatregelen genomen zoals installeren van camera, toegangspoorten of het beveiligen van een laptop. Maar worden die maatregelen ook geaccepteerd door de betrokkenen? Is daar draagvlak voor? De factor ‘mens’ wordt hierbij onderschat. “De kwaliteit van voorgestelde beveiligingsmaatregelen is eigenlijk altijd oké”, stelt Veen. “Echter als die maatregelen nauwelijks worden geaccepteerd, dan is het effect laag. Als je bijvoorbeeld een zeer geavanceerd hekwerk installeert zonder acceptatie waardoor je medewerkers de deur open laten staan, dan is jouw effect erg laag. Door actief te werken aan acceptatie, communicatie en draagvlak merk je dat de effectiviteit van je maatregel omhoog schiet”.
Acceptatie wordt vaak vergeten
“De acceptatie van maatregelen wordt vaak vergeten. En dat is mijn passie. Ik kijk juist naar het bredere perspectief. Dat is ook het doel van deze opleiding: deelnemers kennen hun vakinhoud wel, echter de vraag is: hoe zorg ik dat technische en organisatorische maatregelen geaccepteerd worden? Dat is een ander verhaal. Je moet in gesprek gaan met mensen en achterhalen wat bij hen speelt en waar zij mee geholpen zijn. Dat leer je in de ISM opleiding.”
Interactieve opleiding met veel oefeningen
IRIS Security Management is een driedaagse opleiding en wordt afgesloten met een examendag. Twee dagen worden verzorgd door Timo en één dag door Giliam van der Weide, die meer op de technische kant zit. De theorie die wordt behandeld, wordt meteen toegepast op (fictieve) voorbeelden. Het is dus een heel interactieve opleiding met veel oefeningen, zegt Veen. “Dat vinden deelnemers ook fijn. Het is een opleiding gericht op MBO-professionals en die zitten niet te wachten op alleen maar theorie. Die willen zien hoe het in de praktijk uitwerkt. Daarom wordt de opleiding ook afgerond met een eindopdracht. Je moet een werkstuk maken aan de hand van de IRIS methode. Deze stappen doorloop je in een echt situatie. Bijvoorbeeld in je eigen organisatie of we zien ook vaak dat de deelnemer zijn werkstuk maakt bij een externe organisatie. Het resultaat verwerk je in het werkstuk. Op de examen dag presenteer je dit aan de andere deelnemers. En natuurlijk aan twee examinatoren, die het geheel beoordelen. Daarbij is het belangrijk dat je de IRIS-methodiek snapt.
En als extra plus voor de opleiding: Met een diploma MBO-3 niveau én een eindscore op het ISM® werkstuk/examen van 7,5 of hoger volgt directe toelating tot DHM Security Management!
Waardering voor diversiteit
ISM wordt tenminste twee keer per jaar gegeven, in het voor- en najaar. De achtergrond van de deelnemers is heel divers: ministeries, politie, defensie, museum, dierentuin, installateurs, persoonsbeveiligers, provincie, de gevangeniswereld. “Dat maakt de opleiding ook zo mooi en bijzonder, dat je bij elkaar in de organisatie kunt en mag kijken en ziet hoe het bij anderen gaat. Deelnemers waarderen dat enorm en leren daar van. Het stimuleert out of the box denken en verrijkt het volgen van een opleiding als deze.
We hebben de opleiding ook een paar keer online gedaan, omdat het toen nodig was. In die tijd hebben ook vier deelnemers uit Suriname meegedaan. Dat is een compleet andere wereld en zowel van hen als van de deelnemers hier uit Nederland heb ik zulke positieve reacties gekregen op die wisselwerking. Het is razend interessant om elkaars ervaringen te horen.”
Actualiteit zo vertalen naar methodiek
Het mooie van het doceren in dit vak, zegt Timo Veen, is dat je de actualiteit vaak zo kan vertalen naar de IRIS-methodiek. “Achteraf is het altijd zo simpel om te bedenken; de kunst is om in te schatten welke risico’s kunnen gebeuren. Bijvoorbeeld in 2019, toen protesteerden de boeren ook al. Ik reed aan het einde van een werkdag naar huis en hoorde dat er bij het provinciehuis van Groningen een trekker naar binnen was gereden. De volgende trainingsdag liet ik de deelnemers de foto’s zien. En vroeg ze: stel dat jij hier als beveiliger werkt, had jij dan van te voren bedacht dat een trekker in het centrum van Groningen hier een deur zou rammen? Je hebt dan meteen een actueel voorbeeld waar je samen naar kijkt en waar je het IRIS-model op kan toepassen.”
Leert je breder denken
“Het IRIS model is een simpel risicomodel dat wordt toegepast op de beveiligingswereld. Het is heel effectief en daarmee zo waardevol … het leert je breder denken. Als je in je carrière een volgende stap zet dan geeft deze opleiding je de basis die je nodig hebt. IRIS leert je anders kijken naar beveiligingsvraagstukken en -oplossingen, je gaat je blik verbreden. Bovendien is het een hele mooie opstap naar een Post-HBO opleiding als Security Management*. Dus als je nog twijfelt over wel of niet deelnemen, zou ik zeggen: schrijf je in!”
Kijk voor meer informatie en aanmelden op ISM Security Management®
Archief > 2022
december
- 23 december 2022 - VRKI 2.0 versie 2023 gepubliceerd
- 14 december 2022 - Opleiding Inzicht in Integriteit en Fraude: herkennen en aanpakken van fraude en integriteitsvraagstukken
november
- 30 november 2022 - Christiaan van de Geer over zijn werk bij SOBA: "Het lesgeven geeft me veel voldoening.”
- 30 november 2022 - Team SOBA Schijndel staat voor je klaar: jullie zijn van harte welkom!
- 28 november 2022 - In memoriam
- 25 november 2022 - SOBA Schijndel uitgebreid en vernieuwd
- 09 november 2022 - SeSa Groep sponsort Team IKO
oktober
september
- 28 september 2022 - Geheel vernieuwde opleiding ID-BMI-OAI
- 26 september 2022 - Frank van der Linden Security Professional van het Jaar!
juni
mei
april
maart
januari
Meer informatie
Heb je vragen over onze opleidingen of wil je een advies op maat? Stuur een mail naar info@soba.nl of neem contact op met één van onze opleidingsadviseurs. Wij helpen jou graag verder!